partij voor de dieren – hypocrisie ten top

Ritueel slachten is in de ogen van de dierenvrienden een doorn in het oog: de arme dieren worden zonder verdoving geslacht dus ze moeten wel lijden. Is echt bewezen dat een snelle snede door de slagaderen en het doodbloeden meer doet lijden dan een lading verdovingsmiddel of een dodelijke electroshock? Volgens mij niet dus want bij beide methodes kan er toch nog veel fout gaan. Vakbekwaamheid bij de slager is voorwaarde voor een snelle pijnloze dood.

Het is dus, zou je kunnen zeggen, bijna allemaal suggestie en fantasie van een stelletje “dierenvrienden” die in werkelijkheid niet echt een poot uitsteken naar de bio-industrie, de kippen en varkens die met miljoenen veroordeeld zijn om hun hele korte leven opgesloten te zitten in te kleine ruimtes. Met de mond wordt veel beleden, maar ik heb nog geen echte daden gezien, geen wetsvoorstellen etc.

Wat zijn dieren en welke dieren verdienen aandacht als het om lijden en dood gaat? Is de partij van dieren er ook voor de mieren? En voor de bijen die door landbouwgif dat in Nederland niet verboden maar in andere landen wel langzaam het loodje leggen. Nee, dus, niets over gehoord.

Het koshere vlees zal uit het buitenland komen dus de maatregel zet geen zoden aan de dijk, het is puur cosmetica om het eigen gemoed wat te strelen net als de dierenpolitie van de PVV. De echte problematiek wordt niet aangepakt: een pleidooi voor een duurzame omgang met het milieu, die niet gedicteerd wordt door een economische of politieke agenda. Duurzaamheid is geen symboolpolitiek die ongeacht religie en afkomst eigen fantasmen wil doordrijven. Hoe kosher zijn deze dierenvrienden zelf? Hoe zuiver op de graat zijn deze moraalridders?  Hoe gaan zij om met hun medemens? Wat consumeren zij en waar doen ze achteloos aan mee? Vis is onbeschermd, vis er maar op los. Ook de groentes lijden onder het regime van een hardvochtige boer die alle rupsen vermoordt en zoveel mogelijk kroppen sla uit zijn kas of van zijn land wil halen. Wanneer komt er een partij voor de zielige groentes?

In Afrika is niet uit te leggen dat wij een dierenambulance laten rijden terwijl er daar geen zorg is voor mensen. De dierenambulance is een kwestie van welvaart, okee, en op zich geen slechte zaak, maar waar is de redding van die talloze biggen die zomaar hun staart krijgen afgeknipt, worden gecastreerd en met oormerken voorzien zoals hun koeienvrienden. Doet dat geen pijn? En al die kippen die elkaar elkaars kop kapot pikken omdat elke vierkante meter volledig bezet is met kip? Of de nersten in hun kooien voor een mooie bontjas van madam? Kortom hoeveel domheid is er in de Tweede Kamer bij elkaar verzameld? Teveel om blij van te worden!

John Hacking

Een gedachte over “partij voor de dieren – hypocrisie ten top

Reacties zijn gesloten.