Radboud Happiness Factory

Radboud Happiness Factory

Geluk heeft alles te maken met je horizon. Hoe sta je in het leven en waar kijk je tegenaan op tegenop. Als je op een berg staat heb je zicht op de verte. Sta je in een dal zie je de bergen om je heen. Dat is allemaal een kwestie van perspectief. De horizon kun je opzoeken, kun je verkennen, kun je beschouwen als een ‘wake up call’ om na te denken over waar je vandaan komt, waar je nu bent en waar je naar toe wilt. Maar om die houding te ervaren moet je misschien eerst geconfronteerd worden met de situatie (en eventuele horizon) waarbinnen je je nu bevindt. Is dat een knellend harnas om je heen, een gevoel van beperking en ingesloten zijn zodat je eigenlijk geen horizon kunt waarnemen? Of heb je vrij zicht om je heen, voel je geen beperkingen en ligt de wereld als het ware aan je voeten om ontdekt en om betreden te worden?

Kortom waar sta je nu, waar bevind je je nu en wat betekent dat? Wat doet het met je? Hoe voel je jezelf? Als het goed voelt is er meestal geen echte reden om daar verandering in aan te brengen. Behalve als je op zoek wilt naar nieuwe horizonten. Als je niet meer echt tevreden bent met je huidige bestaan. Tijdens de week van de duurzaamheid op de campus van de Radboud Universiteit die op 10 oktober 2016 begint trekt de Radboud Happiness Factory rond. Je moet je hierbij geen echte fabriek voorstellen, het is eerder virtueel dan materieel. En het product en het productieproces van deze fabriek is eveneens virtueel. Maar niet zonder betekenis. Het gaat vooral om betekenis en om betekenisverlening. Hoeveel ruimte geef jij jezelf in je leven om je eigen horizon te ontdekken, te verkennen en te verleggen. Daar draait het om. Hoeveel betekenis en op welke wijze geef je betekenis aan jouw bestaan. Daartoe kan een klein experiment je helpen. Bij de Radboud Happiness Factory kun je drie kaarten uitzoeken, drie landschappen met een horizon. Op de eerste kaart zet je neer hoe je nu tegen je horizon aankijkt. Op de tweede kaart hoe je er over een jaar tegenaan kijkt. Welke horizon heb je dan voor jezelf in gedachten. En op de derde kaart, hetzelfde, maar dan over vijf jaar. De kaarten, landschappen, mag je houden en op je kamer neerzetten zodat je elke dag een blik erop kunt werpen. Dat houdt je scherp en dat houdt je wakker. Je kunt gaan beseffen dat je het zelf bent die betekenis aan je leven geeft en die de belangrijke dingen kiest, waardeert en voorrang verleent. Zo draag je bij aan je eigen geluk. Misschien eerst vooral virtueel, maar onderschat niet het feit dat jezelf degene bent die betekenis verleent aan je leven. Dus ook aan je ervaringen van geluk. Veel inspiratie alvast.

John Hacking

9 september 2016