Freedom Freedom Freedom

Freedom Freedom Freedom….

Vrije baasjes

Wat is vrijheid anno 2023? Sommige partijen beweren ervoor te gaan maar de werkelijkheid is anders. Vrijheid wordt hier als een uithangbord gebruikt maar als je binnenkomt zit er een baasje aan tafel en heel veel hielenlikkers. Het baasje verdraagt geen weerwoord en van aanvallen in de pers wordt hij helemaal laaiend. Die journalisten zou men dan het handwerk moeten verbieden. Het baasje denkt dat hij een punt heeft: hij weet het antwoord op alle problemen in het land. Het zijn de anderen, zij die niet ‘welkom’ zijn, de vreemdelingen, de mensen van buiten. Het baasje vindt dat hij en de zijnen voorrang hebben, het belangrijkste zijn, het meest waardevol. En al die anderen, die ‘geïmporteerden’, (ook al ware ze nodig om de baantjes te vervullen waarvoor het eigen volk de neus ophaalt) – voor hen de kruimels die van de tafels vallen; dat is misschien wel genoeg en ook dat wordt hen eigenlijk niet gegund. Stel dat al die vreemdelingen niet meer zouden komen, zijn dan alle problemen opgelost? Natuurlijk, stelt het baasje en zijn hielenlikkers in koor. En velen trappen daarin want de oplossing is simpel en het belooft een snel resultaat. Het ‘volk’ heeft gesproken – zie de verkiezingsuitslag – en veel andere kiezers die op andere baasjes hebben gestemd zijn het er ook mee eens. De ‘zwevende’ kiezer, dat is de kiezer die wel wil kiezen maar niet weet waarop, de kiezer die niet genoeg nadenkt, de kiezer die emotie en uitstraling belangrijker vindt dan inhoud, de kiezer die niet verder kijkt dan zijn neus lang is, de kiezer die in baasjes gelooft die zoete praatjes houden om hun eigenlijke boodschap te verhullen, kortom de heel heel domme kiezer, gaat voor het praatje van het dictatoriale baasje. En gelooft hem op zijn blauwe ogen dat het allemaal goed gaat komen.

Rijke baasjes

Dit soort baasjes heb je in alle soorten en maten: mannelijk en vrouwelijk vooral. Transgenders heb ik nog niet gezien in het politieke baasjes-land. Trouwens de baasjes moeten helemaal niets hebben van mensen die geen vrouw of geen man zijn, die tussen de geslachten zweven, of die vallen op hetzelfde geslacht etc. Dat vinden ze maar heel heel bedreigend. Waarom zijn ze daar zo bang voor? Ze zeggen dan dat het niet overeen komt met ‘hun’ waarden, met ‘hun’ cultuur, met de wensen van het ‘volk’, met ‘hun’ kerk, met ‘hun’ God, want dat heeft deze hen persoonlijk laten weten via zijn vertegenwoordigers. 

Dit soort baasjes heeft ook een voorkeur voor dikke auto’s, grote huizen, als het effe kan een waar paleis, voor lakeien, en voor knikkende soldaten bij elke deur, wierook in hun snuit als ze ‘hun’ kerk betreden om hun (goddelijke) baasjes-status te onderstrepen, en heel heel veel geld op de bank om elke wens in vervulling te laten gaan. Zeggen dat het niet zo is, dat ze niet het geld willen, is nog nooit bewezen. Ik heb het nog nooit nooit gehoord of gezien. Er bestaan geen baasjes die níet uit zijn op geld, geld van anderen, geld dat ook veel beter voor andere doeleinden kan worden ingezet. Zij vinden dat zij het belangrijkste doel zijn. Dat vinden ook hun hielenlikkers want dan profiteren ze mee. 

Boze baasjes

De hele wereld raakt langzaam vol van dit soort baasjes. En ze zijn ook heel wraakzuchtig en gewelddadig. Je hoeft hun praatjes er maar op na te lezen. Wat ze willen is wraak als ze een verkiezing hebben verloren, (wat ze vervolgens niet erkennen want dat was fraude van de tegenpartij), ze willen winnen om daarna het systeem aan te passen, dat wil zeggen, dat ze eeuwig aan de macht kunnen blijven als baasje. De pers kun je daarbij niet gebruiken want die stellen te moeilijke vragen behalve dan die gluiperds die hetzelfde denken, die zich niet ‘gehoord’ voelen en daarom maar met ‘ongehoord’ zich profileren door de opsomming van de ene na de andere leugen, en giftige beschuldigingen. Ronduit zielig, en tragisch, maar de aanhangers smullen ervan, en geloven alles wat uit hun mond en zwarte ziel komt. 

Gekke baasjes

Er zijn baasjes die met kettingzagen zwaaien, anderen met hun vingertje, weer anderen met ‘mugshots’ om die meteen te vermarkten, weer anderen met weigeringen om oorlogen te veroordelen omdat hun vriendje die aan het voeren is, of met een uitgestreken gezicht omdat er ook aan een oorlog veel te verdienen valt. De uitgestreken gezichten hebben een voordeel, denken ze zelf. De tegenstanders weten niet waar ze aan toe zijn en beschuldigen van schendingen van mensenrechten, het opsluiten van hele bevolkingsgroepen in ‘heropvoedingskampen’ inclusief dwangarbeid, worden glashard ontkend. De baasjes doen alsof hun neus bloedt, ook op het wereldtoneel. 

Feit is dat al die baasjes elkaar heel leuk vinden want ze zijn van mening dat zij nu krijgen waar ze al heel heel lang recht op hebben: macht! Macht op baasje te zijn en te spelen, macht om rijk te worden. Ongehoord belachelijk rijk. En naar buiten toe gaan ze alle, maar dan ook alle problemen oplossen, oplossingen waar het ‘volk’ naar smacht. Maar wat wil het volk in diepste wezen? Waar is het hart helemaal vol van? Natuurlijk: geld. Ze willen ook een stuk van de taart en niet het kleinste. Ze willen kunnen slokken en schrokken zonder zorgen voor morgen. En ook hun kinderen en kleinkinderen. 

Eerlijke baasjes

Daarvoor hebben de baasjes een mooi systeem bedacht dat helemaal om het geld draait, het kapitaal als basis voor alles. En dan maar zeggen en hopen dat de ‘markt’ voor een eerlijke verdeling zal zorgen. Maar de ‘markt’ dat is niemand, dat zijn ook niet alleen de kooplui en de klanten. Op de ‘markt’ maakt de slimste de meeste kans – op de ‘markt’ maakt het baasje dat al heel veel heeft, de meeste indruk en anderen steunen hem dan met het kopen van papier op de ‘beurs’, zodat de beurs van het baasje (zijn portefeuille) goed gevuld blijft en hij maar rijker en rijker wordt. De anderen hebben dan het nakijken en zijn boos. En stemmen dan op een ander baasje die belooft om hen ook te belonen want zij zijn toch nummer EEN! Nederland op EEN, America First, Rusland boven alles want het land is heilig, China de allerallerbelangrijkste, Turkije voor alles, Hongarije het mooiste, Slowakije het fijnste, Italië het lekkerste, Israel het vrede-lievendste, Argentinië het smakelijkste, als het maar op EEN komt. Met minder wordt geen genoegen genomen. 

Dode baasjes

Hoe moet het nou verder met al die baasjes. Ze hebben elkaar gevonden en zij zijn heel blij. Vrijheid is nu ‘hun’ vrijheid, ze kunnen doen en laten wat ze willen. Ze kunnen helemaal hun zwarte hartje volgen. En iedereen die het baasje iets in de weg legt kan rekenen op een fikse beloning: een nieuw bed in de gevangenis of in een strafkamp waar hard moet worden gewerkt. Zolang er zwevende kiezers zijn die op die baasjes stemmen hoeven ze niet bang te zijn dat er een einde komt aan hun bewind. Dan gaan de zaken voor de wind en komt het geld vanzelf binnen. Maar met een klein feitje hebben ze echter niet gerekend: het handwerk van de knekelman. Die zwaait met zijn zeisje hier en daar en soms onverwacht en maakt zo een einde aan menig levensreisje. Ook een staatsbegrafenis is dan een schrale troost. De nabestaanden storten zich op de buit die achterblijft, de hielenlikkers hebben het nakijken, het ‘volk’ is niks wijzer en een paar illusies armer als daarvoor. Zo gaat dat nu eenmaal en dat al duizenden jaren lang. Vrijheid is niet te koop zeker niet in de winkel van de baasjes en ook niet op Black Friday!

John Hacking 

24 november 2023