Boemerang

Boemerang

Veel ouders in Nederland hebben geen fatsoenlijke opvoeding gehad en hun kinderen krijgen die ook niet. Waarom dat zo is en hoe ik dat kan bewijzen? Heel simpel, kijk maar naar het afval langs de wegen. We noemen het zwerfafval maar er zwerft niks, het is geen zwerfafval maar gemakzucht-afval en het-zal-me-worst-wezen-afval! Dat spreekt uit de hoeveelheid die dagelijks uit auto’s, van fietsen en brommers en door wandelaars wordt weggegooid in het bos, in de berm, in het slootje naast de weg. Veel komt in zee terecht via de natuurlijke loop van het water. Bergen plastic en ander afval zijn niet meer te overzien. De kusten in Noorwegen zijn ervan vergeven. Op zee drijven hele eilanden van afval die door de stroming bij elkaar worden gehouden.
Maar het afval heeft geen eeuwig leven. Het vervalt. Zon en water doen hun werk en plastic vervalt in minuscule deeltjes. Er schijnt nog nauwelijks een grotere vis of vogel te zijn die niet op de een of andere wijze plastic deeltjes in zijn maag binnen krijgt en dit al jaren. Wij eten de vis en vragen ons dan af waarom wij bepaalde vormen van kanker krijgen. Natuurlijk is nog niks bewezen, nog niks wetenschappelijk echt vastgesteld, want dat komt de producenten van al die consumptiegoederen niet goed uit. En onderzoek vergt jaren en wie wil er nou meedoen aan een onderzoek om te kijken of hij of zij kanker krijgt door het eten van vis? Dat is dan net alsof je je eigen doodvonnis aan het tekenen bent.
Maar het zal niet lang meer duren voordat de effecten ook in het menselijk lichaam echt zichtbaar worden en dan is het te laat want de afvalstoffen hebben zich dan al genesteld in onze cellen. Nou pleiten producenten van plastic voor opheffing van de statiegeldregeling. Dat zou te duur en te omslachtig zijn. Ik zou eerder het tegenover gesteld willen bepleiten: statiegeld op alle plastic flessen die voor consumptie zijn bestemd, alle plastic containers en jerrycans en ook op alle blik waar drank in wordt verpakt. Liefst minimaal een euro per verpakking. Dan zal heel veel teruggewonnen worden en veel minder langs de weg worden gegooid. Elk flesje een euro tikt behoorlijk aan. Er is geen argument te bedenken waarom we dit niet zouden moeten doen want uiteindelijk keert het weggesmeten plastic terug in ons leven als een boemerang.

John Hacking
17 feb 2015Bomerang