Teksten

 

Teksten als gebouwen

Een bijbeltekst kun je beschouwen als een gebouw. Een gebouw met een deur, ramen, een dak, muren, een vloer en eventueel verdiepingen. Een tekst kun je dus binnengaan door de deur. Als je eenmaal binnen bent kun je het gebouw ook van binnen verkennen. Dan zie je waar de architect heeft gewerkt en waar de schilder, de timmerman en de loodgieter. Je kunt iets zeggen over de afwerking, de sfeer die wordt opgeroepen en de indruk die het gebouw op je maakt.

Hoe kom je een gebouw binnen als je eerst de deur moet gaan zoeken? Laat de tekst zien waar de deur is, of moet je zelf een deur maken? Door het stellen van een vraag bijvoorbeeld, of door het onderzoeken van de tekst vanuit een voorop gesteld plan. Misschien is het verstandig om eerst maar eens van buiten naar het gebouw te kijken, te ontdekken hoe het in elkaar steekt, waar de steunbalken liggen en hoe de krachten verdeeld zijn. Is er een structuur in de tekst te ontdekken, kleine eenheden die bij elkaar horen, inclusies, afgesloten tekstgedeeltes die door de vorm en inhoud een kleine miniatuur vormen. Wie zijn de personages in de tekst, wie is de verteller? Vallen beide samen, of voert de verteller als verteller personen op? Gebeurt het vertellen en het opvoeren van personen direct, of indirect? Waar speelt het zich af en wanneer, wat is de context. Heeft de tekst een doel, wil ze iets bewerkstellen, iets bereiken? Is er een opbouw en een plot, hoe verloopt dat dan? Hoe wordt de lezer betrokken in de tekst en wat wordt er van de lezer verwacht? Kortom het bekijken en binnengaan van een tekst is een heel avontuur. Zoals er hutjes zijn en kastelen, kleine tuintjes en hele parken, zo zijn er teksten in grote en kleine maten, kleurrijke en kleurloze…

De tekst ligt voor je klaar, maar vergeet niet dat je jezelf mee naar binnen neemt, je eigen opvattingen, oordelen en vooroordelen neem je mee, je nieuwsgierigheid en je inzet om er wat van te maken, om verder te kijken dan je neus lang is. Laat het spel dan maar beginnen…zonder jou als lezer kan de tekst helemaal niets. Ze heeft tot nu toe op jou liggen te wachten, jij brengt haar tot leven.