Happiness – geluk

Happiness – als het jou aan geluk ontbreekt? Wat dan?

“Geluk is het verdriet dat even uitrust.” Birgitte Bardot

“We kunnen aangeven wanneer we gelukkig waren of wat we als bron van geluk beschouwen, maar we kunnen niet uitleggen wat we met geluk bedoelen. Dat hoeft ook niet.” Edward Witten

Geluk is een ongrijpbaar iets. Het is als water, zodra je het probeert te pakken glipt het door je vingers. Het is al helemaal niet te manipuleren alsof je mensen die niet gelukkig zijn gelukkig kunt maken door het uithalen van een kunstgreep. Het is ook niet te koop, wat de reclames ook suggereren mogen die dagelijks op je scherm verschijnen. De economie draait op de suggestie dat geluk op de een of andere wijze samenhangt met het product dat je kunt gaan kopen maar we weten allemaal dat een gekocht ding al snel zijn waarde kan verliezen als je het eenmaal in huis hebt. Net zoals het nuttigen van chocolade: aan het begin een gevoel van genot en al snel verzadiging en ‘buikpijn of hoofdpijn’ als je teveel ervan eet. Met die pijn zal het wel meevallen maar alles wat je bovenmatig consumeert heeft een terugslag op je welbevinden. Met drank raak je dronken, met drugs high en als je niet uitkijkt ligt er een verslaving op de loer. Dan ben je niet gelukkig maar gevangen. En dat allemaal omdat je iets najoeg wat je op deze wijze niet en nooit zult verkrijgen.

Wat jagen we dan na, als we op zoek zijn naar geluk en het hopen te vinden in ons leven? Wat wil je met je leven en wat verwacht je ervan als we het hebben over geluk? “Als ik maar gelukkig ben, wordt” hoor je vaak. De weg ernaar toe of de route die je kiest is dan vaak minder belangrijk dan het einddoel. Ook dat is een illusie. Een fopspeen word je voorgehouden: ultiem geluk als je….en dan komen de voorwaarden, de kleine lettertjes en de valse verwachtingen. Geluk is een spiegel, waarin het veel moeite kost om je zelf erin te ontdekken. Waarom? Omdat die spiegel vol barsten en krassen zit, omdat het leven littekens achter laat op de ziel, omdat het nu eenmaal niet koek en ei is wat de klok slaat. Er is verlies in het leven, verdriet, pijn, teleurstelling, er zijn tegenslagen en mislukkingen. Er zijn contacten met medemensen die niet goed verlopen. Er zijn situaties die je liever niet had meegemaakt. Of je ervaart een soort van tekort. Je ziet anderen blij zijn en zelf merk je niks van vreugde in je leven. Omdat je geen vrienden en vriendinnen hebt waarmee je ervaringen kunt delen, omdat je je eenzaam voelt. Omdat je net een relatie hebt beëindigd of iemand anders laat je in de kou staan. Omdat je door de dood iemand bent verloren die je heel dierbaar was. Als geluk verdriet is dat even uitrust zou je kunnen vermoeden dat er vooral verdriet is en als dat er even niet is, komt er pas ruimte voor een gevoel van geluk. Maar het leven is niet gelijk aan verdriet en tranen. Dat weten we allemaal en misschien heeft de auteur van deze uitspraak dan ook wel een erg negatieve kijk op het leven. Maar toch. De uitspraak geeft te denken. De menselijke conditie is gekleurd en ze wordt getekend door veel ellende en verdriet. Als je nu vluchteling bent op zoek naar een land met nieuwe kansen omdat in je eigen land hardvochtig wordt gemoord en je je leven niet zeker bent, gaat deze spreuk zeker op. De trauma’s die je kunt oplopen in een oorlog draag je je hele leven met je mee. Dan is het leven een grote poel van ellende want je spreekt uit ervaring. Probeer dan maar eens anders naar het leven te kijken en de moed erin te houden. Vluchten is dan ook de ultieme kans om toch nog te proberen iets van je leven te maken. Op hoop van zegen, met de moed der wanhoop soms.

Geluk is een mooie worst die ons wordt voorgehouden als je geluk alleen bekijkt vanuit de commercie. Maar geluk kan ook worden ervaren in positieve situaties. En die ervaringen houden je op de been en kunnen je verder helpen als het niet meezit. Die verzameling van gelukservaringen vormen als het ware een soort van reservoir waar je dan uit kunt putten: je herinneringen. Ook in een situatie van rouw en verdriet kunnen deze je verder helpen en neemt het verdriet niet de enige plek in. Maar dat is vaak pas na een tijd, als de ergste rafelranden van de rouw wat afgezwakt zijn. Als je terugdenkt aan de mooie dingen samen en als die er ook mogen zijn zonder dat ze weggeduwd worden door de nare herinneringen. Maar zoals met alles wat kostbaar en dierbaar is, je kunt het niet verzamelen alsof je een postzegelalbum aan het aanleggen bent. Het is vooral een kwestie van gevoel, van jezelf ruimte geven en stil staan bij. Dus niet je hele leven volplannen met activiteiten, met op stap zijn en plichten vervullen, maar af en toe een pas op de plaats, niets doen. Stil verwijlen bij wat is gebeurd, wie je bent, wie je was, hoe het zo gekomen is en wat er morgen misschien op je wacht. Geluk is een vreemdeling die aan je deur klopt, onverwacht. Geluk is een rimpeling in het water, een vis die naar een insect hapt en daardoor zichtbaar wordt. En jij, jij zit langs de kant met een sprietje gras in je mond en kijkt, gefascineerd, of je de vis weer kunt ontdekken. En het water kabbelt, langzaam stroomt het aan je voeten voorbij, als de tijd en als je leven. En dat is goed zo, je hebt er vrede mee, het mag en het is mooi zo. Geluk zit in de kleine dingen en dat weten we allemaal. Dus als het een keer niet mee zit, waarom dan treuren? Morgen is er weer een andere dag. Een nieuwe zon en een nieuwe warmte. Wie weet wat je allemaal nog te wachten staat.

John Hacking

19 oktober 2015

Langs de Geul in Stokkem
Langs de Geul in Stokkem

Een gedachte over “Happiness – geluk

Reacties zijn gesloten.