Volksverlakkerij

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
loze beloften

PVV-stemmers durven niet zo goed voor hun stem uit te komen in het openbaar. Op tv komen ze soms aan het woord als ze worden opgezocht. Zo gisteravond in een programma van de VPRO. Argumenten om op Wilders te stemmen waren: instemming met het standpunt tav de Islam, de vluchtelingen en tegen Europa. Vertrouwen op de eerlijkheid en eerlijke uitstraling van Wilders (vluchteling uit Syrië), mijn kind krijgt te weinig medicijnen of ze zijn te duur omdat de vluchtelingen alle geld opslokken (moeder), bejaarden zitten 72 uur in een poepluier omdat er geen personeel is (kleindochter waarschijnlijk).

Waarom durven veel PVV-stemmers er niet voor uit te komen dat ze deze partij ondersteunen? Je krijgt geen baan, vrienden kijken je met nek aan, je wordt ontvriend op Facebook etc. Hoe zou dat komen? Ligt dat alleen aan de anderen die niets van de PVV moeten hebben? Lijkt me sterk. Common sense in Nederland is nog altijd een zekere beschaving, het niet stigmatiseren van andere bevolkingsgroepen of religies. Als dat dan toch gebeurt heb je een probleem. Logisch toch!

Wat doet de PVV? Ze schetst de problemen in Nederland op basis van wat er zo in de samenleving aan klachten wordt opgevangen: criminaliteit door hangjongeren (vooral buitenlanders of niet geïntegreerde moslims etc.), teveel geld naar Europa en regelzucht vanuit Brussel, gevolg: open grenzen zodat vluchtelingen en masse en vooral niet gewenste asielzoekers Europa kunnen overstromen. Een zogenaamde Tsunami. En tenslotte de Islam als de grote boosdoener. Kopvoddentax is een begrip dat hier eufemistisch wordt ingezet om mensen systematisch te vernederen. Kortom de analyse en de oplossing voor de problemen is simpel: het komt van buiten Nederland en als we de grenzen maar goed op slot houden en alle ongewenste vreemdelingen verjagen komt het weer goed met Nederland.

Een dergelijke analyse en oplossing is niet alleen een belediging voor het gezonde verstand maar het neemt ook de mensen in Nederland niet serieus. Dacht je nou werkelijk dat je met een A4tje je programma kunt presenteren om een land in “rechte banen” te leiden alsof het een kwestie is van een paar wetten en een paar grenzen?  Met de presentatie van dit programma wordt een brevet van onvermogen, van arrogantie en van een bijzonder soort domheid gepresenteerd. Dat is wat wij willen en wat wij kunnen. Dank  je wel.

De politieke situatie wordt daarmee als het ware belachelijk gemaakt inclusief de mensen die zitten te wachten op oplossingen. Maar ook het wegzetten van mensen omdat ze moslim zijn is beneden alle peil, mensonwaardig en a-humaan. Je kunt terroristen niet gelijkschakelen aan alle moslims. Dan kun je net zo goed christelijke en joodse radicalen vereenzelvigen met christenen en Joden.

Tenslotte de partij zelf. Een partij met een lid. In Duitsland en Engeland blijft men zich verbazen waarom wij dit in Nederland accepteren. Dat is geen democratie maar leven onder een dictaat van een man. De lakeien van de partij, die er in feite helemaal niet bij horen, dragen de slippen van de meester. Kritiek wordt niet geduld. Hoe kan zo’n man dan een land gaan leiden als hij zelf zijn eigen achterban niet vertrouwt en inspraak geeft. In de Nederlandse politiek is dat bij mijn weten nog nooit vertoond. Het is hetzelfde als de wijze waarop meneer Erdogan zijn land in Turkije wil gaan besturen: absolute macht om ministers en rechters te benoemen en te ontslaan en dat op basis van instemming van het volk want het land heeft een sterke leider nodig. Wie heeft er nu wat geleerd van de geschiedenis? Hoe gek, hoe dom, hoe kortzichtig en hoe onvoorzichtig kun je zijn? Daarom vind ik het een vorm van bedrog. Maar je hoeft het niet met me eens te zijn. De wereld is nu eenmaal vol tegenstellingen. Die lossen we niet op met praten alleen of elkaar verketteren.

 

John Hacking

10- maart 2017