Landschap en licht

Licht – alles overdekkend, alles bedekkend, alles ontdekkend…

Como piedra en un pozo, 

Así mi corazón, ¡con solo el cielo

Bajo él y sobre él !

Als een steen in een put

zo  mijn hart, met alleen de hemel

beneden en boven!

Juan Ramón Jiménez

Licht en landschap zijn met elkaar verbonden. Zonder licht geen landschap net zoals mensen die in het donker zitten, men ziet ze niet. Het licht maakt het landschap, het licht is het allereerste scheppingsmoment, de allereerste goddelijke daad waardoor schepping plaatsvindt. Dit inzicht dat ook in de Kabbala terugkomt vind ik fascinerend. Vandaar dat licht in het landschap een van mijn eerste fascinaties is. Mijn leven lang tracht ik sacraliteit in het landschap en door het landschap te duiden via het licht. Vandaar dat ik ook regelmatig foto’s van landschappen die mijn interesse hebben gebruik om een landschap te schilderen. Niet natuurgetrouw, maar voortbordurend op de indrukken die de foto van het landschap op mij maken. Een proces dat nooit stopt en dat veel bevrediging geeft in het schilderen. De serie Jansberg 2018 is een van de vele series die ik van dit gebied, de meren onder aan de berg, heb gemaakt. Telkens kom ik er weer en ben ik gegrepen door het licht in en op het water, de kleur van de bomen en de weerspiegeling in het water. De serie uit juni 2018 bevat drie werken van 55×42 cm en 20 werken van 30×40 cm.

Luz

POR FUERA, erraba el viento oscuro y último,

jugando con las frías hojas.

Por dentro, era un éstasis con sol,

aislado, como el sentimiento

eterno y conseguido de mi alma,

dentro de los trastornos de mi carne.

Y el sol no se iba nunca, rosa y puro.

LICHT

DRAUSSEN tollte der dunkte, letzte Wind,

spielte mit kalten Blättern.

Drinnen herrscbte Verzückung voller Sonne,

ganz für sicb, wie das ewige

Gefühl, das meine Seele erlangt hat

inmitten all der Wirrnis meines Fleisches .

Und niemals schwand die Sonne, rosenfarben und rein.

Licht

Buiten dolde de donkere, laatste wind

speelde met koude bladeren.

Binnen heerste extase vol zon,

helemaal voor zich, zoals het eeuwige

gevoel, dat mijn ziel gekregen heeft

tussen al de verwarring van mijn vlees.

En nooit verdween de zon, roze en zuiver.J.R. Jiménez

Meer afbeeldingen van mijn werk: Saatchi –  Weebly – Behance