Niek Verschoor: Ghost Warriors

De kunstenaar Niek Verschoor, sinds 2011 docent aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam, vraagt in zijn project Ghost Warriors aandacht voor de slachtoffers van aanslagen. Op zijn website geeft hij de volgende omschrijving van dit project:

Ghost Warriors is een langlopend project over sluipmoordenaars en dodelijk aanslagen op mensen van over de hele wereld. De moordaanslagen zijn soms actueel, soms bijna verloren gegaan in de geschiedenis. Ze zijn gepleegd om de meest uiteenlopende redenen; haat, macht, geld of willekeurig.

Ghost Warriors bestaat uit 99 objecten; gescheurde en waardeloze kartonnen verpakkingen. In de objecten is telkens een afbeelding van een sniper/sluipschutter verborgen. De objecten vormen kleine monumenten voor de min of meer vergeten slachtoffers en hun zaak. Ze zien eruit als afgedankte rommel; wanhopig en onmachtig, maar onder speciaal UV licht komen ze tot leven en tonen ze sprankelend felle kleuren en patronen. Ook is dan een tekst over het slachtoffer op de muur te lezen.

Ghost Warriors – NIEK VERSCHOOR

De objecten kunnen overal geplaatst worden, in huiskamers, in openbare gebouwen, kortom in ruimtes waar degene die een van de kunstwerken uitkiest, vertrouwd mee is. Uit de lijst van 99 werken en 99 namen zijn er inmiddels zón dertig gekozen.

Ik koos voor Digna Ochoa, vermoord op 19 oktober 2001 in Mexico omdat ze opkwam voor boeren die ecologisch wilden werken in Guerrero. De tekst bij het kunstwerk aan de wand luidt:

Digna Ochoa, 19 October 2001, was a human rights lawyer in Mexico and she was involved in the defence of peasant ecologists in Guerrero. 

She was shot in Mexico City. A note was found by her body, warning the members of the human rights law center the same thing could happen to them.

In mijn kamer op mijn werkplek in de Studentenkerk hangt dit werk nu. Als een reminder, als een aansporing, als een symbool van verzet tegen onderdrukking, racisme, uitbuiting en geweld tegenover minderheden. Ook als een klein monument dat mij herinnert aan het feit dat mensenrechten nooit zomaar gewaarborgd zijn in onze wereld. Er is veel moed en kracht voor nodig om op te komen voor de zwaksten in de samenleving. In de zeventig en tachtiger jaren van de vorige eeuw heb ik een onderzoek gedaan naar martelingen in Latijns Amerika (Brazilië, Chili, Uruguay en Argentinië). Dit kleine monument houdt die herinnering levend.

Er zijn nog meer werken en namen uit te kiezen. De kunstenaar zal ze graag komen installeren. Via de website kan contact worden gelegd.

John Hacking

17 maart 2022