mijmermat

Afbeelding

Mijmermat – de winst van horizontaliteit voor een moment.

De mens loopt rechtop. Veel van zijn activiteiten veronderstellen een verticale modus van bewegen en van leven. Toch hebben we ook de slaap nodig om te herstellen van een drukke dag. Dat doen we meestal niet staande als een paard in het weiland. We gaan horizontaal. Jacques de Visscher stelt: “ Het is niet uitsluitend in de slaap dat we van de drukke activiteiten herstellen, ook in het rustgevende dagdromen en mijmeren komen we tot inkeer en rust. … Er is (…) een dromen als mijmeren dat ons de gelegenheid geeft langer bij de dingen halt houden, te overwegen wat nu ter zake is…” De Visscher noemt dat een verwijlen als een manier van waarnemen wat er om ons heen gebeurt zonder de drang te voelen om in te grijpen of om er iets aan te veranderen. De Visscher zegt: “ De horizontale houding is nu niet uitsluitend de positie voor de slaap om voor de daaropvolgende ochtend opnieuw ‘jong, fris en krachtig’ de problemen van de nieuwe dag aan te kunnen. Horizontaliteit vooronderstelt ook dat we oog hebben voor wat zich rondom ons afspeelt en dat er een horizon is die aan onze omgeving grenzen stelt. Op zich is dat al een bron van verwondering en een uitnodiging tot beschouwelijkheid waarin we bijvoorbeeld overwegen waar we aan toe zijn. Daarom kunnen we hier spreken van een hogere vorm van mentale waakzaamheid, van een levende aandacht. We kijken en luisteren met het innerlijke of tweede oog en oor naar wat we in ons bestaan als werkelijkheid ervaren en waarvoor we ons dankbaar gestemd weten.” 

Zo kunnen we verwonderd raken, tot rust komen, nieuwe gedachten en ideeën geboren laten worden. Maar afwachten en verwijlen, dromen en mijmeren, zo de Visscher komen niet vanzelf. We moeten ertoe besluiten. Daarom bieden wij dit seizoen een nieuw project aan in de vorm van ervaringskunst: de mijmermat. Een uurtje liggen in de mijmermat kan een bijzondere ervaring zijn. Het brengt je tot rust, misschien wel tot innerlijke rust. Het kan elke werkdag bij mooi weer tijdens kantooruren in de stiltetuin van de Studentenkerk. De mijmermat is in eerste instantie bedoeld voor studenten maar medewerkers van de universiteit worden niet geweigerd. 

 

bron: Jacques de Visscher, Toewijding. Voorbij autonomie en zelfbeschikking. Hommage aan Cornelis Verhoeven, Annalen van het Thijmgenootschap, Jrg. 99, nr. 4 Nijmegen 2011  (Valkhof Pers) p. 78-97